Ensimmäinen etappi: Varsova

Meidän Euroopanreissun käynnisti kesäkuussa ensimmäinen kohteemme Varsova, ja sillä starttaa nyt myös reissumuistelmat täällä blogin puolella. Nyt olis siis aika hypätä takaisin keskieurooppalaiseen tunnelmaan, keskelle toisaalta rentoa ja rosoista ja toisaalta ylevän modernia kaupunkia. Toisen maailmansodan synkkyydestä noussut ja kiivasta vauhtia kehittynyt Puolan pääkaupunki oli kiehtova ja mielenkiintoinen kohde, joka teki kaiken kaikkiaan hyvän vaikutuksen.

Ainakin näitä asioita Varsova oli mulle:

DXO_0374 DXO_0360

Näkemisen arvoinen matkakohde ilman fiilistä, että hukkuisi turisteihin. Tää paikka ei ollut niin silmäänpistävästi turistien iskukohde kuin monet muut meidän reissun pysähdyksistä, vaan kesäsesongistakin huolimatta kaupungissa oli mukavan väljää.

DXO_0381 DXO_0215

Huolettomuutta päiväbudjetin paukkumisesta. Käytiin joka päivä ulkona syömässä sekä lounaalla että päivällisellä ilman kolkuttavaa omatuntoa. Havainnollistavana esimerkkinä paikallisessa Vapianossa pastan hinta oli vaivaiset 3,60€. Ainut huono puoli oli vain se, että tän hintatason jälkeen etenkin Italian ja Ranskan turistien valtaamien kaupunkien hinnat tuntui entistäkin kirpaisevimmilta..

DXO_0214 DXO_0282

Sadetta ja ukkosta, mutta toisaalta myös auringonpaistetta ja välillä kesäistäkin tunnelmaa. Neljän päivän aikana kaupunki kerkesi näyttäytymään monissa eri olosuhteissa, ja tän takia muutaman päivän vierailu tuntui niin paljon piemmältä (hyvällä tavalla).

DXO_0331 DXO_0356 DXO_0341 DXO_0353

Kaunista luontoa kaiken urbaanin keskellä. Mieleen painui erityisesti upea Lazienki-puisto, jossa kelpasi kierrellä juurikin aurinkoisena päivänä. Ensimmäisenä puistoon astuessa päädyttiin keskelle Chopin-pianokonserttia, jonka äärelle fiilistelemään oli kerääntynyt iso joukko ihmisiä pienen lammen ympärille. Pidemmälle puistoon kävellessä vastaan tuli upeita palatseja, niiden reunoilla lepääviä riikinkukkoja ja puiden reunustamia leveitä kävelyteitä. Ei huono ollenkaan.

varsovavsco5 DXO_0366 DXO_0367 DXO_0315 DXO_0319

Parasta vegaanisafkaa ja kasvisravintolatarjontaa koko reissulla. Etukäteen odotin kauhulla, että vegeruoan löytäminen Puolasta ja Unkarista tulisi olemaan hyvinkin vaivalloista tietäen täkäläisten lihapainoitteiset perinneruoat. Kasvisruokapaikkoja oli kuitenkin melkein joka kulmassa, ja mikä parasta, ruoka oli hyvää ja edullista. Erityisesti lämmöllä voin suosittella vanhankaupungin sydämessä sijaitsevaa Fit & Green raflaa ja hieman sivummassa sijaitsevaa löytöä, Krowarzywa Vegan burgeria, jossa söin epäilemättä elämäni parhaan vegeburgerin.

vanhakaupunki DXO_0384

Suosikki alueeksi kaupungista muodostui pieni ja viihtyisä Vanhakaupunki, Stare Miastro. Sodan jälkeen raunioista maalausten ja rakennuspiirustusten pohjalta entiselleen elvytetty paikka on ihan ehdoton käyntikohde jos kaupunkiin joskus sattuu. Kaikki pääkohteet on Varsovassa kätevästi sulavaa jatkumoa: pääkatu Nowy Swiat johdattaa suoraan Vanhakaupunkiin, eikä suunnistustaitoja sen koommin tarvita.

DXO_0399 varsovavsco

Uuden ja vanhan ainutlaatuista yhdistelmää. Vaikka vanhakaupunki jälleenrakennettuna onkin yllättävän nuori, on kontrasti uusien pilvenpiirtäjien ja suloisten vanhojen rakennusten kesken mielenkiintoinen. Nähtävyydet sijoittuvat aika pitkälti selkeälle ja ehostetulle pätkälle, mutta muu kaupunki on melkoinen laaja räsymatto, ja niin sanottu ydinkeskusta tuntuu olevan ripoteltuna pitkin kaupunkia, eikä muodosta tiivistä pakettia.

varsovavsco4 DXO_0297

Maan alapuolella tapahtuvaa kaupunkielämää. Melkein heti ensimmäisenä Varsovaan saapuessa silmiin pisti se, ettei näköpiirissä ollut ihmisiä ylittämässä katuja. Varsovan ytimessä jalankulkijoiden vilske onkin piilotettu moniin maanalaisiin tunneleihin, ja katuja ei ylitetäkään vaan alitetaan. Tunnelit tulivatkin tutuiksi, kun ihan liian moneen kertaan rampattiin niitä pähkäillessä kummalta puolelta katua oikea ratikka lähtee.

varsovavarsovavsco3 varsovavsco2

Kaiken kaikkiaan ei ollenkaan huono paikka aloittaa reissu.

signerica

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    • Voi kiitos sulle! oon kyl itekin niin tyytyväinen tähän nykyiseen ulkoasuun :) Ja mahtava se olikin, en pistäis pahitteeks jos nyt pääsis takasin..

  • Hitsi, sä kirjotat ihan super hyvin! :) Ilo lukea blogia jonka upeiden kuvien lisäksi teksti on tosi vaivatonta ja soljuvaa ja kieli värikästä. Hyvä mieli jää aina sun postauksista, tekstikään kun ei oo yhtään teennäistä vaan aitoa ja taitavaa. :)

  • Wau, löysin vasta nyt sun uuden blogin! Luin sun edellistä blogia muistaakseni teiän Losin matkasta lähtien, ja se oli silloin mun ehdoton suosikki. Kuvat on ihania (edelleen) ja sun kirjottaminen on kehittyny huimasti tänä aikana, tosi kiva että päätit jatkaa! :)