Budapest

Ukkosen kuuntelua historiallisen kylpylän lämpimissä altaissa kelluen, hyppelyä metrolinjasta toiseen, linnakkeiden ja parlamenttitalon ihmettelyä paahtavan auringon alla, ikkunashoppailua (tässä vaiheessa reissua tiukka päiväbudjetti kun oli vielä voimissaan), huomaamatta pitkiksi venyneitä kävelylenkkejä ja hämmentävän nopeasti kuluneita päiviä. Muun muassa näistä oli meidän visiitti Budapestissä tehty.

DXO_0440 DXO_0560

Toinen stoppi meidän reissun varrella oli siis Unkari ja tämä edellä mainittu kylpylöiden kaupunki. Tonavan varrella komeileva paikka oli kyllä kaupunkikohde parhaimmillaan – ulkona söi Varsovan linjaa jatkaen haavoittamatta päivänbudjettia, nähtävää oli yllin kyllin, paikasta toiseen kulkeutuminen ei aiheuttanut päänvaivaa ja aktiivisen kiertelyn ja kaartelun lomassa pääsi ottamaan myös iisisti mielettömän hienon kylpylän puitteissa.

DXO_0688 DXO_0689 DXO_0693

Ydinkeskusta oli perinteinen ”eurooppalainen ydinkeskusta”, tosi viihtyisä ja hieno, mutta eniten minua itseäni ehkä eniten Budapestissä viehätti juurikin kaikki sen nähtävyydet. Kaupungissa olis voinut viettää enemmän kuin viisi päivää, koska monia mielenkiintoiselta vaikuttavia paikkoja jäi vielä kiertämättä. Esimerkiksi Margitinsaari, Great market hall ja Parlamenttitalon sisäpuoli olis vielä sellaisia paikkoja, jotka mielellään kävis tsekkaamassa. No, ainakin on hyviä perusteluita lähteä käymään kaupungissa joskus tulevaisuudessa uudestaan.

DXO_0598 DXO_0613 DXO_0616

Széchenyin thermal spa pääs mun ranking-listalla kyllä parhaimmille sijoille kaikista Budapestin nähtävistä ja koettavista. Pyhitettiin yksi kokonainen päivä pelkästään siellä käymiseen ajatuksena ladata akkuja siihen mennessä reissatessa kasautuneen väsymyksen keskellä, ja teki kyllä terää. Upeissa uusbarokkisen rakennuksen puitteissa sisäpihalla komeili suuri perinteinen klooriallas, jossa ei tosin hellepäivänä viittinyt kovinkaan kauaa köllötellä, koska vesi oli ainakin meidän mieleen polttelevankin kuumaa. Sisätiloissa puolestaan oli suuri valikoima erilaisia mineraalialtaita ja saunoja, ja ehkä parasta oli meidän ”hullujen suomalaisten” mielestä kylmävesialtaat. Saatiin monilta kummaksuvia katseita, kun chillisti lilluttiin muiden sanojen mukaan jäävedessä, joka lähenteli todellisuudessa vain suomalaista järviveden lämpötilaa. Ainut miinus mikä kylpylästä tulee mieleen oli se, että altaissa sai välillä olla ihan sillit suolassa, ja ”kylmän” veden sietämisestä olikin hyötyä, kun 20-asteinen allas oli aina tyhjillään. Kylmäaltaaseen ilme värähtämättä dippautuminen oli myös hyvä keskustelunherättäjä, ja erään australialaisen ensimmäiset sanat meille olikin: ”Ettehän vaan satu olemaan Suomesta” :-D

DXO_0489

Erään toisen päivän aktiviteettina kiivettiin Kalastajanlinnakkeeseen, johon olis kyllä päässyt perille asti bussilla, mutta me jostain syystä päätettiin itsepäisesti käyttää vain metroa, joten tehtiin pieni (mutta helteessä pitkältä tuntuva) patikointi joenrannasta ylös linnakkeeseen. Ihan hyvä valinta tosin, koska Budan puolella oli tosi kivan näköistä idyllistä aluetta. Olin aikaisemmin törmännyt muutamiin kuviin linnakkeesta, mutta silti näky paikan päällä ylitti omat odotukset. Varsinaista aktiviteettia ei linnakkeessa sinäänsä tyyriimpiä kahviloita lukuunottamatta ole, mutta jos on meikäläisen kaltainen hienoista rakennuksista ja kuvauspaikoista innostuva, tykkää varmasti paikasta.

DXO_0521 DXO_0564

Kalastajanlinnake on siis nimensä mukaisesti linnamainen rakennelma Linnavuorella ja turistien suosima näköala- ja kuvauspaikka. Paikasta on mahtavat näkymät Tonavan yli Pestin puolelle, ja esimerkiksi kuuluisa nähtävyys Parlamenttitalo näkyy komeasti linnakkeen holvikaarien läpi. Oltiin valittu tosin hitusen liian kuuma päivä tähän paikkaan tutustumiseen, mutta linnake oli ehdottomasti tukalan kiipeämisretken arvoinen paikka. Turistimassoilta ei paikassa voi vissiinkään välttyä, ja hinnat paikan päällä on huomattavasti suolasempia kuin muualla kaupungissa, mutta turisteista kyllä selviää ja syömiset kannattaa vain suunnitella jonnekin vähän sivummalle.

DXO_0520 DXO_0500 DXO_0578 DXO_0476

Parlamenttitalon upeisiin puitteisiin on hyvä päättää tämä pieni reissumuistelma Unkarista. Mites, onko siellä puolella muita Budapestin tsekanneita? Olis kiinnostavaa tietää, mitä piditte paikasta ja kertoa omia suosikkeja paikan päältä, vois saada lisää ideoita seuraavalle visiitille.
signerica

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Kävin ite Budapestissä noin vuos sitte ja omaks lemppariks nous kyllä se Great market hall! Vaikka siellä oli hirveesti myynnissä ihan selkeesti turisteille suunnattua matkamuistokrääsää, niin ihan autenttista markkinameininkiäkin löyty. Ruokatori sen yläkerrassa oli us-ko-ma-ton ja oli kiva katsella kuinka paikallisetkin teki ostoksia siellä markkinahumussa. :)