#6 Buddha bowl

En tiedä teistä, mutta ainakin mulle käsite ”buddha bowl” oli täys kysymysmerkki vielä jonkin aikaa sitten. Reseptejä kaikenlaisiin hämmentäviin kulhoruokiin sushikulhoista burritokulhoihin oli kyllä jo pidemmän aikaa tullut vastaan, mutta tää buddha-yksilö oli sen verran mielenkiintonen termi, että olihan se ihan pakko selvittää, mitä tää muotiruoka oikeen meinaa.

A bowl which is packed so full that it has a rounded ‘belly’ appearance on the top much like the belly of a buddha. (Urbaani sanakirja)

Jo pienen googlailututkimuksen jälkeen mulle valkeni, että buddha bowl itsessään on melkosen laaja käsite. Se ei oikeestaan ole edes resepti, vaan yksinkertaisesti ravitseva tapa täyttää vatsa ja sielu (siitä viittaus Buddhaan). Jos mun pitäis kuitenkin vetää mutkia suoriksi ja tehdä yhteenveto netissä vilisevistä resepteistä, mä määrittelisin sen näin: iso kasa tuoreita tai lämpimiä kasviksia (mahdollisesti jonkinlaisella quinoa tai riisipedillä), joiden päälle on heitetty esimerkiksi palkokasveja tai tofua. Kaiken kruunaa hyvä kastike ja pinnalle ripotellut pähkinät. Mahollisuudet on siis loputtomat, mikä tekeekin tästä ruuasta täydellisen esimerkiksi viikon päätteeksi jääkaapin pohjille jääneiden ruokien hyödyntämiseen!

Halusipa sitten ilmaista sisäistä kukkaislasta täydellisesti viipaloiduilla avokadosiivuilla tai ei, sillä ei ole tässä mitään väliä. Kunhan heittää kulhoon ruokia, joista tulee just itelle hyvä olo. Ei vois olla mun mielestä hurmaavampaa ruokakonseptia: pulleeta mahaa muistuttava kasa simppeleitä ja omia makunystyröitä hemmottelevia aineksia ilman tiukkoja sääntöjä, ja mahollisuus päästä käyttämään luovuutta. Lautasmallinkin voi unohtaa, ja keskittyä aidosti kuuntelemaan omaa kylläisyyttä ja oloa. Ja en tiedä muista, mutta mulle ruoka maistuu muutenkin pikkasen paremmalta aina jos sen saa syödä kulhosta.

Siinä siis kuitenkin ajatus ja idea pähkinänkuoressa, ja tässä mun oma toteutus siitä. Vaikka ite sanonkin niin tää resepti on ihan täyden kympin arkisafka, ja sille tekis melkeen mieli laulaa pieni oodi. Lyhykäisyydessään superhyvä ja simppeli combo kaikkea: pehmeetä ja rapeeta, makeeta ja suolasta, kylmää ja lämmintä… Pidin kaiken myös melko yksinkertaisena, joten mielenrauhaa saa myös vaivattomasta valmistustavasta.

Vaikka termi onkin melko hämmentävä, niin oon kyllä satavarma, että tän herkun kelpuuttais Buddhakin!

_MG_5641.jpg _MG_5663.jpg

”Buddha kulho” 4:lle

kasvikset:
2 pientä bataattia
2 porkkanaa
1 parsakaali
2 pientä kesäkurpitsaa
1 punasipuli
2 rkl avokadoyljyä
1 tl ras el hanout mausteseosta
1/2 tl suolaa
1 tl vaahterasiirappia

kikherneet:
purkki kikherneitä (~240g)
öljyä paistamiseen
1 valkosipulinkynsi
ras el hanout -maustetta

kastike:
1 prk kaurakermaa
2 rkl sitruunamehua
1 tl harissatahnaa
1 rkl vaahterasiirappia
1/2 tl suolaa

Lisäksi:
babypinaattia
kurpitsansiemeniä

1. Uunikasvikset: Pilko bataatit, porkkanat, parsakaali, kesäkurpitsat ja punasipuli. Sekoita öljy, mausteet ja siirappi keskenään. Sekoita sitten seos kasvisten joukkoon esimerkiksi pakastepussissa ravistelemalla.

2. Paista 225-asteisessa uunissa 25 minuuttia. Valmista sillä aikaa kikherneet ja kastike.

3. Kikherneet: Kuivaa huuhdotut kikherneet hyvin esimerkiksi talouspaperiin. Kuullota murskattua valkosipulia hetken ajan öljyssä pannulla ja lisää kikherneet. Ripottele päälle maustetta ja paista vielä hetki.

4. Kastike: Sekoita kaurakerman joukkoon muut ainekset.

5. Tarjoilu: Kerrosta kulhoon ensin pohjalle kourallinen pinaatinlehtiä ja päälle uunikasviksia, kikherneitä, kastiketta ja siemeniä. Nauti!

_MG_5658.jpg

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *