#4 Next level kasvissosekeitto

Jos tähän asti ei vielä ole tullut esille –mä rakastan keittoja. Toinen juttu, mitä rakastan on paahdetut kasvikset. Siispä, mikä sen parempaa kuin keitto uunissa paahdetuista kasviksista!

Mun tän hetkistä suosikkisosekeiton asemaa hallitsevan reseptin juuret löytyy mun lemppariraflan, Sandron, keittokirjasta. Keiton äiti on kirjan kurpitsakeitto-ohje, jota ensin noudatin kuuliaisesti ja jouduin harmikseni toteamaan omalla kohdallani syömäkelvottomaksi. Ohjeessa komeillut chilijauheen ja inkiväärin valtaisa määrä ja kurpitsan monopoliasema ei ihan kohdannut mun makunystyröiden kanssa. Uunista koko kämppään levinneen tuoksun ihanuus sai mut kuitenkin yrittämään uudelleen, ja niin sai alkunsa mun oma sovellus eli paras kasvissosekeitto ikinä.

Ja niille, jotka ei mielellään kaveeraa kurpitsan kanssa, mukauttelin reseptiä tällä kertaa käyttämällä pääosassa bataatilla ja voin suositella sitä ihan yhtä paljon. Keiton juju löytyy enemmänkin uunissa paahtamisesta ja ihanista mausteista, joten kaikenlainen oma soveltaminen on vaan enemmän kuin sallittua. Joukkoon vähän linssejä protskuksi, kenties vähän kesäkurpitsaa, enemmän porkkanaa, ehkä vähän perunaa… Luovuus vaan kehiin!

_MG_5503.jpg _MG_5513.jpg _MG_5518.jpg

Kasvissosekeitto 4:lle

900g myskikurpitsaa tai bataattia

400g porkkanaa

1 sipuli

3 valkosipulin kynttä

2 rkl avokadoöljyä

1 tl suolaa

1 tl pippuria

1 rkl vaahterasiirappia

1/2 tl kanelia

1 tl juustokuminaa

ripaus jauhettua inkivääriä

1 rkl zataaria (jauha mausemyllyssä 1 tl timjamia, 1 tl oreganoa ja 1 tl seesaminsiemeniä)

noin 0,6 l vettä

tölkki kookosmaitoa

sitruunamehua

1. Kuumenna uuni 220 asteeseen.

2. Kuori bataatti, porkkanat ja sipuli. Pilko kuutioiksi.

3. Sekoita öljy, siirappi, puristettu valkosipuli ja mausteet keskenään.

4. Sekoita mausteseos kasvisten joukkoon (helppo kikka saada tasaisesti sekoitettua on pistää kaikki isoon pakastepussiin ja ravistella).

5. Levitä kasvikset uunipellille ja paista noin 30-35, kunnes ruskistuvat hieman.

6. Siirrä paahdetut kasvikset isoon kattilaan ja lisää vesi ja kookosmaito. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hiljalleen kiehua n. 20min.

7. Lisää tilkka sitruunamehua ja soseuta sauvasekoittimella/ tehosekottimessa. Mausta tarvittaessa suolalla ja tarjoile leivän kanssa.

+VINKKI: Jos kaipaat lisää ruokaisuutta, ripottele tarjotessa keiton päälle esimerkiksi marinoituja kikherneitä tai siemeniä.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *